top of page

”Utan Transaktionshuset hade det inte blivit någon affär”

Efter att ha passerat 70 kände Jan Andersson att det nog var dags att sälja företaget han ägnat nästan 50 år av sitt liv åt att bygga upp.

– Gubbarna började ju bli oroliga för vad som skulle hända om jag trillade av pinn. Men utan proffsen på Transaktionshuset hade det inte blivit någon försäljning. Att rådda en sådan här process på egen hand finns inte på kartan.


Jan, eller Janne som de flesta säger, har varit egen företagare under nästan hela sitt yrkesliv. Han har, som han uttrycker det, alltid gillat att jobba, och har heller aldrig varit rädd för att säga ja till de möjligheter som dykt upp.

– Jag höll på mycket med fotboll i ungdomen och det var i ett sådant sammanhang jag träffade en kille i byggbranschen som tyckte att: vi har lite jobb till dig om du bara startar egen firma. Det handlade framför allt om tilläggsisolering av vindar. Jag var rörisolerare, men tänkte: varför inte?

Så Janne startade en enskild firma och drog igång. Uppdragen ramlade in och blev med tiden allt flera. Efter några år bildade han aktiebolag och började anställa. Och successivt blev verksamheten alltmer inriktad på hans egentliga specialområde – teknisk isolering. Men nya verksamhetsområden som ventilationsrengöring, asbestsanering och brandtätning kom också till. Kunderna blev allt fler, och kunderna återkom.

Bra rykte

– Vi har nog alltid haft ett bra rykte. Vi försöker göra rätt för oss och hålla vad vi lovar. Sådant sprider sig på marknaden, säger Janne och berättar om hur han en gång på 1980-talet blev uppringd av en förtvivlad ensamstående mamma.

– Hennes son hade klottrat ner en hiss. Hon fick panik när hon tänkte på hur hon skulle kunna betala för att få bort klottret. Vi höll på en hel del med klottersanering på den tiden så jag skickade dit ett par gubbar. Men vi skickade aldrig någon räkning. Ibland måste man bara vara medmänniska.

Ville trygga företagets framtid

Idag har Teknik Isolering i Stockholm AB 18 anställda, varav 13 montörer. Verksamheten omsätter bortåt 30 miljoner per år. Janne har byggt upp en välmående rörelse. Det enda orosmolnet var egentligen vad som ska hända den dag Janne själv inte finns med i ledningen.

– Jag började fundera i de banorna 2019. Jag ville ju trygga att företaget hamnar i trygga händer när jag en gång slutar. Och så vill jag kanske få lite mer tid för mina egna intressen framöver.

Hur skulle du beskriva dina känslor under den här processen?

– Det var svårt, jag vacklade hit och dit. Ibland tänkte jag bara att jag skiter i att sälja. Men så tipsade min revisor om Jesper (Georgii-Hemming), numera på Transaktionshuset. Jag fick omedelbart förtroende för honom och bad honom att börja sondera marknaden.

Pandemin stökade till det

Sedan kom pandemin och lamslog en stor del av näringslivet. Janne blev själv drabbad och åkte ut och in på sjukhus under en period. Något som ytterligare förstärkte vikten av att hitta en köpare.

– Jag förstod att gubbarna blev oroliga över vad som skulle hända med deras jobb om jag trillade av pinn. Så kan man ju inte ha det, säger Janne.

Hittade perfekt kandidat

Pandemin gjorde att processen drog ut på tiden, men mot höstkanten 2023 började det röra på sig. Transaktionshuset hade hittat en, som det verkade, perfekt kandidat i koncernen Hjo Installation som består av ett stort antal lokala bolag inom energioptimering, el, VS, ventilation och teknisk isolering. Och strax innan årsskiftet var affären i hamn.

– Det hade inte kunnat bli bättre. Nu har vi en ny ägare som kan branschen och vill låta oss utvecklas på våra egna villkor. Det känns otroligt skönt. Det är ju mitt livsverk jag lämnar över.

Om du skulle jämföra hur du tänkte kring den här transaktionen innan och hur det sedan blev i praktiken?

– Jag våndades både länge och väl – inte minst för allt pappersarbete. Men sedan gick det ändå otroligt smidigt. Det tackar jag Transaktionshusets team för. De skötte allt perfekt och höll mig underrättad under hela resan. När något frågetecken har uppstått har de kunnat hänvisa till kunniga experter i sitt kontaktnät. Och så är de väldigt trevliga att ha att göra med. Det tycker jag är viktigt. Sist men inte minst fick betalt som jag hade tänkt mig – ja, rent av lite bättre kanske.

Vad är det första du tänker på när du tänker på Transaktionshusets tjänster?

– De är proffs ut i fingerspetsarna. Med sin professionalism bidrar de med ett lugn. Det känns tryggt när det handlar om ett så stort och avgörande beslut. Då är det lätt att stressa upp sig.

Skulle du rekommendera andra i din situation att anlita Transaktionshuset?

– Jag håller faktiskt på att bearbeta en kompis och kollega som är egen företagare och borde fundera på sitt generationsskifte. Han är lite emot att ta in hjälp utifrån vilket är helt tokigt. Man kan inte stå ensam i en sådan här affär. Det går bara inte. Jag vill ju att Jesper och hans team ska få chansen att hjälpa min kompis på samma sätt som de hjälpte mig.

Idag har Janne repat sig från hälsoproblemen och känner sig pigg och kry. Han är fortfarande vd för Teknik Isolering, men nu som anställd.

Och de där fritidsintressena, hur går det med dem?

– Tja, jag gillar ju som sagt att jobba. Men några golfrundor i veckan blir det ändå tid till. Och vi har börjat prata om att rekrytera en ny vd. Så framöver hoppas jag kunna ägna mig mer åt fotografering och filmredigering. Sånt tycker jag är kul. Och så vill jag ta upp mitt musikintresse. Jag ska försöka bli bättre på både gitarr och piano.


コメント


コメント機能がオフになっています。
bottom of page